Mój szczeniak nie chce jeść!

Pytanie na forumODP
Mój szczeniak nie chce jeść!
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-10-11 10:37:16
flagAktualizacja:2025-09-09 08:15:48
Pytanie użytkownika

Od miesiąca mam w domu małego słodkiego szczeniaczka. Jednak od jakiś dwóch-trzech dni nie chce jeść. Do tej pory jadł jedzenie z puszki, a dodatkowo miał dostępną w misce suchą karmę. Jadł ładnie i zjadał wszystko, co mu naszykowałam. Od pewnego czasu nic nie je - ani suchej karmy, ani tej z puszki. Nie wiem jak przekonać go do jedzenia?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem weterynarii, ponieważ nagła utrata apetytu u szczeniaka może być objawem poważnej choroby, konieczne jest wykluczenie problemów zdrowotnych, takich jak infekcje, pasożyty lub problemy z zębami, warto sprawdzić, czy szczeniak nie ma gorączki lub innych objawów, które mogłyby wskazywać na chorobę, można spróbować podać mu jedzenie ręcznie lub delikatnie ogrzać karmę, aby zwiększyć jej aromat, ważne jest zapewnienie mu świeżej wody i obserwowanie jego zachowania, jeśli problem się utrzymuje, wizyta u weterynarza jest absolutnie konieczna, specjalista oceni stan zdrowia szczeniaka i zaleci odpowiednie leczenie lub dietę.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem weterynarii, ponieważ nagła utrata apetytu u szczeniaka może być objawem poważnej choroby, konieczne jest wykluczenie problemów zdrowotnych, takich jak infekcje, pasożyty lub problemy z zębami, warto sprawdzić, czy szczeniak nie ma gorączki lub innych objawów, które mogłyby wskazywać na chorobę, można spróbować podać mu jedzenie ręcznie lub delikatnie ogrzać karmę, aby zwiększyć jej aromat, ważne jest zapewnienie mu świeżej wody i obserwowanie jego zachowania, jeśli problem się utrzymuje, wizyta u weterynarza jest absolutnie konieczna, specjalista oceni stan zdrowia szczeniaka i zaleci odpowiednie leczenie lub dietę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close