Brak cierpliwości
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-22 23:41:17 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:19:25 |
Jestem mamą bliźniaków, mają niecałe pół roku. Nie wiem, co będzie dalej bo ostatnio wydaje mi się, że popełniłam okropny błąd zachodząc w ciążę. Nie powinnam być matką skoro brakuje mi cierpliwości do własnych dzieci. Najchętniej chodziłabym normalnie do pracy lub na zakupy. Jak można sobie pomóc w mojej sytuacji?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Proponowanym rozwiązaniem jest przede wszystkim uświadomienie sobie, że odczuwany brak cierpliwości przy opiece nad bliźniętami jest naturalną reakcją na ogromne zmęczenie i wyzwanie, a nie dowodem na bycie złą matką. Kluczowe jest aktywne poszukiwanie wsparcia u partnera, rodziny lub przyjaciół, aby wygospodarować regularny czas tylko dla siebie, nawet jeśli będzie to tylko godzina na zakupy czy spokojną kawę. Warto również obniżyć swoje oczekiwania i pozwolić sobie na niedoskonałość.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Proponowanym rozwiązaniem jest przede wszystkim uświadomienie sobie, że odczuwany brak cierpliwości przy opiece nad bliźniętami jest naturalną reakcją na ogromne zmęczenie i wyzwanie, a nie dowodem na bycie złą matką. Kluczowe jest aktywne poszukiwanie wsparcia u partnera, rodziny lub przyjaciół, aby wygospodarować regularny czas tylko dla siebie, nawet jeśli będzie to tylko godzina na zakupy czy spokojną kawę. Warto również obniżyć swoje oczekiwania i pozwolić sobie na niedoskonałość.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak radzić sobie z agresją słowną u nastolatka? » | |
| library_books Jak powiedzieć dziecku o śmierci dziadka? » | |
| library_books Jak nauczyć dziecko czytać? » |
|