Brak cierpliwości

Pytanie na forumODP
Brak cierpliwości
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-11-22 23:41:17
flagAktualizacja:2025-09-09 08:19:25
ID: 6581f020617d4

Jestem mamą bliźniaków, mają niecałe pół roku. Nie wiem, co będzie dalej, bo ostatnio wydaje mi się, że popełniłam okropny błąd zachodząc w ciążę. Nie powinnam być matką skoro brakuje mi cierpliwości do własnych dzieci. Najchętniej chodziłabym normalnie do pracy lub na zakupy. Jak można sobie pomóc w mojej sytuacji?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest przede wszystkim uświadomienie sobie, że odczuwany brak cierpliwości przy opiece nad bliźniętami jest naturalną reakcją na ogromne zmęczenie i wyzwanie, a nie dowodem na bycie złą matką. Kluczowe jest aktywne poszukiwanie wsparcia u partnera, rodziny lub przyjaciół, aby wygospodarować regularny czas tylko dla siebie, nawet jeśli będzie to tylko godzina na zakupy czy spokojną kawę. Warto również obniżyć swoje oczekiwania i pozwolić sobie na niedoskonałość.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close