Tabletka na robaki, niesmaczna?

Pytanie na forumODP
Tabletka na robaki, niesmaczna?
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-11-22 23:34:19
flagAktualizacja:2025-09-09 08:18:25
ID: 6581f02060a49

Chciałam odrobaczyć psa, ale nie wiem jak mu podać tabletkę. Weterynarz przepisał jakąś, ale jest duża, i pies ciągle ją wypluwa nawet, jeśli podam razem z karmą. Bezpośrednio do pyska nie ma szans, w ogóle nie mogę dobrze trafić i pies również wypluwa, a dodatkowo boję się, że w końcu mnie albo męża ugryzie.

Porada

Rozwiązaniem problemu podawania psu niesmacznej tabletki na odrobaczenie jest zastosowanie kilku sprytnych metod, można spróbować ukryć tabletkę w małej kulce mięsa mielonego, pasztecie lub serze, ważne jest, by przysmak był bardzo atrakcyjny dla psa, można również rozkruszyć tabletkę i wymieszać ją z karmą, dodając coś aromatycznego, na przykład bulion, można też użyć specjalnych smakołyków do podawania tabletek, które maskują smak leku, jeśli pies nadal odmawia, warto skonsultować się z weterynarzem, być może istnieją alternatywne formy leku, takie jak pasta lub krople, które łatwiej będzie podać, ostatecznie, można skorzystać z pomocy drugiej osoby, która przytrzyma psa, podczas gdy my podamy mu lek.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close