Tabletka na robaki, niesmaczna?

forum | Forum » Pytania weterynaryjne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-22 23:34:19 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:18:25 |
Chciałam odrobaczyć psa, ale nie wiem jak mu podać tabletkę. Weterynarz przepisał jakąś, ale jest duża, i pies ciągle ją wypluwa nawet, jeśli podam razem z karmą. Bezpośrednio do pyska nie ma szans, w ogóle nie mogę dobrze trafić i pies również wypluwa, a dodatkowo boję się, że w końcu mnie albo męża ugryzie.
Rozwiązaniem problemu podawania psu niesmacznej tabletki na odrobaczenie jest zastosowanie kilku sprytnych metod, można spróbować ukryć tabletkę w małej kulce mięsa mielonego, pasztecie lub serze, ważne jest, by przysmak był bardzo atrakcyjny dla psa, można również rozkruszyć tabletkę i wymieszać ją z karmą, dodając coś aromatycznego, na przykład bulion, można też użyć specjalnych smakołyków do podawania tabletek, które maskują smak leku, jeśli pies nadal odmawia, warto skonsultować się z weterynarzem, być może istnieją alternatywne formy leku, takie jak pasta lub krople, które łatwiej będzie podać, ostatecznie, można skorzystać z pomocy drugiej osoby, która przytrzyma psa, podczas gdy my podamy mu lek.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Prewencja przy otruciu psa » | |
library_books Jak bardzo ocieplić budę dla psa? » | |
library_books Zmiana na skórze » |
|