Tabletka na robaki, niesmaczna?
| forum | Forum » Pytania weterynaryjne | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-22 23:34:19 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:18:25 |
Chciałam odrobaczyć psa ale nie wiem jak mu podać tabletkę. Weterynarz przepisał jakąś ale jest duża, i pies ciągle ją wypluwa nawet jeśli podam razem z karmą. Bezpośrednio do pyska nie ma szans, w ogóle nie mogę dobrze trafić i pies również wypluwa, a dodatkowo boję się, że w końcu mnie albo męża ugryzie.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozwiązaniem problemu podawania psu niesmacznej tabletki na odrobaczenie jest zastosowanie kilku sprytnych metod, można spróbować ukryć tabletkę w małej kulce mięsa mielonego, pasztecie lub serze, ważne jest, by przysmak był bardzo atrakcyjny dla psa, można również rozkruszyć tabletkę i wymieszać ją z karmą, dodając coś aromatycznego, na przykład bulion, można też użyć specjalnych smakołyków do podawania tabletek, które maskują smak leku, jeśli pies nadal odmawia, warto skonsultować się z weterynarzem, być może istnieją alternatywne formy leku, takie jak pasta lub krople, które łatwiej będzie podać, ostatecznie, można skorzystać z pomocy drugiej osoby, która przytrzyma psa, podczas gdy my podamy mu lek.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozwiązaniem problemu podawania psu niesmacznej tabletki na odrobaczenie jest zastosowanie kilku sprytnych metod, można spróbować ukryć tabletkę w małej kulce mięsa mielonego, pasztecie lub serze, ważne jest, by przysmak był bardzo atrakcyjny dla psa, można również rozkruszyć tabletkę i wymieszać ją z karmą, dodając coś aromatycznego, na przykład bulion, można też użyć specjalnych smakołyków do podawania tabletek, które maskują smak leku, jeśli pies nadal odmawia, warto skonsultować się z weterynarzem, być może istnieją alternatywne formy leku, takie jak pasta lub krople, które łatwiej będzie podać, ostatecznie, można skorzystać z pomocy drugiej osoby, która przytrzyma psa, podczas gdy my podamy mu lek.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Czy kolor sierści kota ma wpływ na długość życia? » | |
| library_books Mój pies boi sie burzy, co robić? » | |
| library_books Różne odchody zwierząt » |
|