Jak mogę nawiązać lepszy kontakt z córką?

Pytanie na forumODP
Jak mogę nawiązać lepszy kontakt z córką?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-09-22 16:05:18
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:25
ID: 6581f01e9c242

Moja córka ma 16 lat, odkąd znalazła sobie nową koleżankę ciągle nie ma jej w domu i właściwie nie do końca wiem co się u niej dzieje. Trochę mnie to martwi, że tak mało rozmawiamy. Co mogę zrobić, żeby mieć z nią lepszy kontakt?

Porada

Aby nawiązać lepszy kontakt z córką, zainicjuj spokojną, otwartą rozmowę, wyrażając obawy o brak komunikacji, skupiając się na własnych uczuciach, nie na krytyce. Stwórz okazje do wspólnego spędzania czasu, jak krótki spacer czy wspólny posiłek, co może otworzyć drogę do swobodnej wymiany myśli. Okaż autentyczne zainteresowanie jej nową koleżanką oraz jej światem, pytając o to bez nadmiernej ingerencji, co zbuduje zaufanie i pokaże szacunek dla jej autonomii. Cierpliwość i empatia są kluczowe w odbudowaniu więzi, bowiem wymaga to czasu i konsekwentnego zaangażowania, a szczere chęci matki są fundamentem poprawy relacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close