Jak przyzwyczaić dziecko do przedszkola?

Pytanie na forumODP
Jak przyzwyczaić dziecko do przedszkola?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-12 09:31:08
flagAktualizacja:2025-09-09 08:21:25
ID: 6581f01f401ce

Moja młodsza córka poszła do przedszkola. Musiała iść, bo ja musiałam wrócić do pracy. Jednak każde wejście do przedszkolnej szatni sprawia, że wpada w spazmy i zaczyna przeraźliwie płakać. Niby panie mówią, że później jest ok i ładnie bawi się z dziećmi, ale jednak mnie serce krwawi, kiedy słyszę jej płacz. Jak zaadoptować ją do przedszkola?

Porada

Aby pomóc córce zaadaptować się do przedszkola, warto wprowadzić rytuały pożegnania, które będą krótkie, lecz pełne miłości, unikając przedłużania momentu rozstania, co może nasilać lęk. Kluczowe jest stworzenie spójnego porannego harmonogramu, który zapewni dziecku poczucie bezpieczeństwa oraz przewidywalności, minimalizując stres związany z nieznanym. Należy również skupić się na pozytywnych aspektach przedszkola, opowiadając o zabawie z rówieśnikami i ciekawych zajęciach, budując w dziecku pozytywne skojarzenia, co może złagodzić jej początkowy płacz. Ważne jest zaufanie do personelu, ponieważ informują, że córka szybko się uspokaja i dobrze bawi, co jest sygnałem, że adaptacja postępuje, choć bolesna dla rodzica.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close