Jak zachęcić dziecko do mycia zębów?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-12 09:26:33 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:22:25 |
Mój synek ma cztery latka i kiedy słyszy, że ma umyć zęby, wpada w szał. Zaczyna płakać i rzucać się na podłogę. Nie chce myć zębów nawet wtedy, kiedy ja oferuję swoją pomoc. Niestety zauważyłam, że na ząbkach zaczyna pojawiać się próchnica. Co, więc zrobić, żeby zachęcić go do mycia zębów? Ktoś z Was miał podobny problem? Nie wiem już co robić.
Wprowadźmy element zabawy do codziennej rutyny, kupmy kolorową szczoteczkę z ulubioną postacią, pozwólmy synkowi wybrać pastę o smaku, który lubi, stwórzmy wesołą piosenkę o myciu zębów, którą będziecie śpiewać razem, pokażmy mu, jak sami z przyjemnością myjemy zęby, demonstrując prawidłową technikę, wykorzystajmy aplikacje edukacyjne z grami o myciu zębów, nagradzajmy go naklejkami za każdy umyty ząbek, czytajmy bajki o tym, jak dbać o higienę jamy ustnej, a przede wszystkim, bądźmy cierpliwi i konsekwentni, nie zmuszajmy go, ale zachęcajmy, tworząc pozytywne skojarzenia z tą czynnością, wtedy mycie zębów stanie się przyjemnym rytuałem, a nie przykrym obowiązkiem.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak zachęcić syna do udziału w domowych obowiązkach? » | |
library_books Miłość matki do syna » | |
library_books Edukacja domowa jak zorganizować? » |
|