Jak zachęcić dziecko do uprawiania sportu?
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-12 08:43:31 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:23:31 |
Mój syn zrobił się strasznym kanapowcem. Nic by innego nie robił, tylko siedział na kanapie przed telewizorem i zajadał niezdrowe przekąski. Chciałabym, żeby wreszcie zaczął się ruszać. Jak go do tego zachęcić? Proponowałam mu różne aktywności, chciałam nawet zapisać go na zajęcia dodatkowe, ale on tylko nie. Już brakuje mi argumentów. Co zrobić?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Proponuję zrezygnować z narzucania konkretnych dyscyplin, a zamiast tego potraktować ruch jako formę wspólnej zabawy. Warto dać dobry przykład i samemu zainicjować aktywność, zapraszając syna do weekendowej wycieczki rowerowej, gry w badmintona w parku lub rzucania frisbee. Kluczowe jest odnalezienie czegoś, co sprawi mu autentyczną radość, bez presji na wynik sportowy, dzięki czemu ruch stanie się przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem. Wspólne spędzanie czasu w ten sposób wzmocni waszą relację.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Proponuję zrezygnować z narzucania konkretnych dyscyplin, a zamiast tego potraktować ruch jako formę wspólnej zabawy. Warto dać dobry przykład i samemu zainicjować aktywność, zapraszając syna do weekendowej wycieczki rowerowej, gry w badmintona w parku lub rzucania frisbee. Kluczowe jest odnalezienie czegoś, co sprawi mu autentyczną radość, bez presji na wynik sportowy, dzięki czemu ruch stanie się przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem. Wspólne spędzanie czasu w ten sposób wzmocni waszą relację.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Nastolatka a wyjazd pod namiot? » | |
| library_books Jak nauczyć dziecko sznurować buty? » | |
| library_books Czy to bunt? » |
|