Moja córka jest uzależniona od Instagrama, co radzicie?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-09-25 12:22:04 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:25:26 |
Bardzo martwię się o moją córkę, jest uzależniona od a... Ciągle przegląda zdjęcia i porównuje się z tamtymi dziewczynami, które jak wiadomo w większości wyglądają idealnie. Widzę jak źle to na nią wpływa, ale moje prośby, żeby go zostawiła, nie przynoszą skutku. Co mam zrobić?
Zaproponujmy córce alternatywne aktywności, które odciągną ją od Instagrama, zapiszmy ją na ciekawe zajęcia sportowe, artystyczne lub wolontariat, wspólnie spędzajmy czas na rozmowach, spacerach lub grach planszowych, nauczmy ją krytycznego myślenia o mediach społecznościowych, pokazując retusz i filtry, które zniekształcają rzeczywistość, zachęcajmy do budowania poczucia własnej wartości w oparciu o realne osiągnięcia i relacje, a nie wirtualne polubienia, w razie potrzeby skonsultujmy się z psychologiem lub terapeutą uzależnień, aby uzyskać profesjonalne wsparcie i skuteczne strategie radzenia sobie z problemem, ograniczmy dostęp do internetu w określonych godzinach, ustalając jasne zasady korzystania z urządzeń elektronicznych w domu, promujmy zdrowy styl życia, obejmujący aktywność fizyczną, zbilansowaną dietę i odpowiednią ilość snu, co pozytywnie wpłynie na samopoczucie i redukcję stresu.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Telefon to generalnie pożeracz czasu. Polecam zabrać telefon i zagonić do pracy przy obowiązkach domowych to jej głupoty z głowy bardzo szybko wyjdą bo nie będzie miała na nie czasu... jak za długo przesiaduje w telefonie, tzn. że ma za dużo czasu i za mało obowiązków. Ocena: 1 |
library_books Jak wychodzić z placu zabaw bez płaczu? » | |
library_books Będę mamą bliźniaków. Jakieś rady? » | |
library_books Psychika człowieka nastawionego negatywnie do drugiej osoby » |
|