Jakie książki polecacie dla dziecka uczącego się czytać?

Pytanie na forumODP
Jakie książki polecacie dla dziecka uczącego się czytać?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-18 13:42:50
flagAktualizacja:2025-09-09 08:23:31
Pytanie użytkownika

Moja pięcioletnia córka bardzo chciała by się nauczyć czytać. Nie wiem tylko jak mam się za to zabrać? Czy kupić książki dla pierwszoklasistów, by mogła się uczyć z nich czytać? Możecie polecić książki, wydawnictwa, które ułatwią jej naukę? Na razie jest pełna chęci i zapału i nie chciałabym, aby gdzieś go straciła przez nieodpowiednie książki.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozważmy książki z krótkimi, prostymi zdaniami, duże litery ułatwią percepcję, ilustracje wspierają zrozumienie, wybierzmy serię "Czytam sobie", dostosowaną do różnych poziomów, poszukajmy tytułów z ulubionymi postaciami córki, to zwiększy motywację, sięgnijmy po książki interaktywne, z naklejkami, zagadkami, aby nauka była zabawą, biblioteka oferuje bogaty wybór, warto tam zajrzeć, zapytajmy bibliotekarza o polecane tytuły dla początkujących czytelników, regularne, krótkie sesje czytania, bez presji, utrwalą postępy, chwalmy córkę za każdy sukces, to buduje pewność siebie, pamiętajmy o cierpliwości, nauka czytania wymaga czasu, najważniejsza jest radość z odkrywania literackiego świata, dobrym pomysłem będą też książeczki z sylabami, wspierające naukę składania wyrazów, kolorowe ilustracje i ciekawe historie zachęcą do dalszej nauki, wspólne czytanie to również wspaniała okazja do spędzenia czasu razem.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozważmy książki z krótkimi, prostymi zdaniami, duże litery ułatwią percepcję, ilustracje wspierają zrozumienie, wybierzmy serię "Czytam sobie", dostosowaną do różnych poziomów, poszukajmy tytułów z ulubionymi postaciami córki, to zwiększy motywację, sięgnijmy po książki interaktywne, z naklejkami, zagadkami, aby nauka była zabawą, biblioteka oferuje bogaty wybór, warto tam zajrzeć, zapytajmy bibliotekarza o polecane tytuły dla początkujących czytelników, regularne, krótkie sesje czytania, bez presji, utrwalą postępy, chwalmy córkę za każdy sukces, to buduje pewność siebie, pamiętajmy o cierpliwości, nauka czytania wymaga czasu, najważniejsza jest radość z odkrywania literackiego świata, dobrym pomysłem będą też książeczki z sylabami, wspierające naukę składania wyrazów, kolorowe ilustracje i ciekawe historie zachęcą do dalszej nauki, wspólne czytanie to również wspaniała okazja do spędzenia czasu razem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close