Moje dziecko nie chce jeść, jak to zmienić?

Pytanie na forumODP
Moje dziecko nie chce jeść, jak to zmienić?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-09-23 23:05:58
flagAktualizacja:2025-09-09 08:25:26
Pytanie użytkownika

Moje dziecko jest strasznym niejadkiem, cały czas zmuszam je do jedzenia. Czasami już nie mam pomysłu jak zachęcić córkę, próbowałam chyba wszystkiego i nic się nie polepsza. Czy to jej minie? Miałyście może taki problem i możecie się podzielić jakąś radą?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem niechęci dziecka do jedzenia wymaga zmiany podejścia, nie należy zmuszać dziecka do spożywania posiłków, ponieważ to pogarsza sytuację, warto skupić się na stworzeniu pozytywnej atmosfery podczas jedzenia, angażować dziecko w przygotowywanie posiłków, aby zwiększyć jego zainteresowanie, można również eksperymentować z różnymi formami podania jedzenia, na przykład tworząc zabawne kompozycje na talerzu, istotne jest także ograniczenie przekąsek między posiłkami, aby dziecko odczuwało głód, ważne jest, aby dać dziecku wybór, co chce zjeść z przygotowanych opcji, ale nie pozwalać na jedzenie tylko ulubionych potraw, cierpliwość i konsekwencja są kluczowe w procesie zmiany nawyków żywieniowych dziecka, warto również skonsultować się z pediatrą lub dietetykiem, aby wykluczyć ewentualne problemy zdrowotne.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem niechęci dziecka do jedzenia wymaga zmiany podejścia, nie należy zmuszać dziecka do spożywania posiłków, ponieważ to pogarsza sytuację, warto skupić się na stworzeniu pozytywnej atmosfery podczas jedzenia, angażować dziecko w przygotowywanie posiłków, aby zwiększyć jego zainteresowanie, można również eksperymentować z różnymi formami podania jedzenia, na przykład tworząc zabawne kompozycje na talerzu, istotne jest także ograniczenie przekąsek między posiłkami, aby dziecko odczuwało głód, ważne jest, aby dać dziecku wybór, co chce zjeść z przygotowanych opcji, ale nie pozwalać na jedzenie tylko ulubionych potraw, cierpliwość i konsekwencja są kluczowe w procesie zmiany nawyków żywieniowych dziecka, warto również skonsultować się z pediatrą lub dietetykiem, aby wykluczyć ewentualne problemy zdrowotne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close