Ja chcę ślubu, a on nie, co teraz?

Pytanie na forumODP
Ja chcę ślubu, a on nie, co teraz?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-09-23 22:15:13
flagAktualizacja:2025-09-09 07:42:25

Pytanie użytkownika

Jestem z chłopakiem 5 lat i chciałabym żebyśmy już pomyśleli o jakimś sformalizowaniu naszego związku. I tutaj jest problem, bo on nie chce brać ślubu, nawet cywilnego. Uważa, że to nic nie zmieni. Mi jednak na tym zależy, co mam zrobić? Próbować go jeszcze przekonywać? Czy jest szansa, że zmieni zdanie?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Kluczowe jest zrozumienie głębszych przyczyn waszych odmiennych stanowisk, ponieważ dalsze przekonywanie może prowadzić jedynie do frustracji. Zamiast skupiać się na samym akcie ślubu, warto zainicjować spokojną rozmowę o wzajemnych oczekiwaniach, lękach oraz o tym, co dla każdego z was oznacza prawdziwe zaangażowanie i poczucie bezpieczeństwa w związku. Spróbuj dowiedzieć się, co tak naprawdę kryje się za jego niechęcią, a jednocześnie jasno przedstaw swoje potrzeby i emocje związane z formalizacją relacji.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Kluczowe jest zrozumienie głębszych przyczyn waszych odmiennych stanowisk, ponieważ dalsze przekonywanie może prowadzić jedynie do frustracji. Zamiast skupiać się na samym akcie ślubu, warto zainicjować spokojną rozmowę o wzajemnych oczekiwaniach, lękach oraz o tym, co dla każdego z was oznacza prawdziwe zaangażowanie i poczucie bezpieczeństwa w związku. Spróbuj dowiedzieć się, co tak naprawdę kryje się za jego niechęcią, a jednocześnie jasno przedstaw swoje potrzeby i emocje związane z formalizacją relacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0