Badania okresowe

Pytanie na forumODP
Badania okresowe
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2022-01-20 12:11:19
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:26
ID: 6581f02123b33

Jestem pracownikiem na umowę o pracę. Co jakiś czas przechodzę badania okresowe. Podczas ostatnich nie pobierano krwi do analizy oraz zrezygnowano z usług kardiologa i okulisty. Czy jest to wynik pandemii, czy jakieś przeoczenie, czy ja sam mam sobie zrobić te badania, wszyscy milczą?

Porada

Problem braku pełnych badań okresowych, obejmujących analizę krwi, konsultację kardiologiczną i okulistyczną, wymaga wyjaśnienia, bowiem standardowo badania te są elementem profilaktyki zdrowotnej pracowników, szczególnie istotnej w kontekście długotrwałej umowy o pracę, warto więc zweryfikować, czy redukcja zakresu badań wynika z oficjalnych wytycznych, związanych na przykład z sytuacją pandemiczną, lub zmianą przepisów, regulujących zakres obowiązkowych badań profilaktycznych, należy skonsultować się z lekarzem medycyny pracy, odpowiedzialnym za przeprowadzanie badań okresowych w firmie, ewentualnie zasięgnąć opinii w dziale kadr lub BHP, aby uzyskać jasne informacje na temat zakresu badań i procedur obowiązujących w danym przedsiębiorstwie, ponieważ brak jasnej komunikacji w tej sprawie budzi wątpliwości i niepokój, co negatywnie wpływa na poczucie bezpieczeństwa pracownika.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close