Boję się wizyty u dentysty

Pytanie na forumODP
Boję się wizyty u dentysty
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-23 15:35:55
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:26
ID: 6581f02068fcb

Wiem, że dbanie o zęby jest bardzo ważne dla zdrowia całego organizmu, ale niestety boję się wizyt u dentysty. Zwykle kończą się histerią. Ostatni raz byłam na wizycie chyba z 2 lata temu. Nie wspominam tego zbyt dobrze. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, aby przezwyciężyć strach do dentysty?

Porada

Aby przezwyciężyć lęk przed dentystą, kluczowe jest znalezienie gabinetu specjalizującego się w pracy z pacjentami lękowymi, oferującego techniki zmniejszające stres, takie jak sedacja wziewna, co znacząco obniża poziom napięcia. Ważne jest otwarte omówienie swoich obaw z zespołem, ustalenie sygnału na przerwę podczas zabiegu, aby zachować poczucie kontroli. Stopniowe oswajanie się z wizytami, zaczynając od konsultacji bez leczenia, a także regularne stosowanie technik relaksacyjnych, na przykład głębokiego oddychania, może pomóc zmniejszyć histerię. Regularne, krótkie wizyty profilaktyczne, zamiast nagłych interwencji, budują pozytywne doświadczenia, zmieniając strach w rutynową dbałość o zdrowie jamy ustnej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close