Ciągły katar nie wodnisty

Pytanie na forumODP
Ciągły katar nie wodnisty
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2022-02-08 10:22:10
flagAktualizacja:2025-09-09 08:54:13
ID: 6581f021626ac

Mam kłopoty związane z katarem. Początek, jak przypuszczam to fakt przechorowania Covid - 19. Chorobę przetrwałem praktycznie bezobjawowo, ale po tym fakcie mam przytykany nos i nie wiem czy jest to efekt zwykłego przeziębienia, czy są to zaognione zatoki, czy też są to skutki po covidowe? Co Wy na to?

Porada

W przypadku uporczywego kataru, który nie jest wodnisty, a pojawił się po przebytym COVID-19, zalecana jest konsultacja z lekarzem pierwszego kontaktu, który oceni, czy problem wynika z powikłań poinfekcyjnych, zaognienia zatok, czy też innego podłoża, lekarz może zlecić dodatkowe badania, takie jak wymaz z nosa, badania krwi lub tomografię komputerową zatok, by wykluczyć inne przyczyny, ważne jest, aby nie lekceważyć objawów, ponieważ nieleczony katar może prowadzić do poważniejszych problemów, jak przewlekłe zapalenie zatok, polipy nosa, czy nawet zapalenie ucha środkowego, warto rozważyć płukanie nosa roztworem soli fizjologicznej, inhalacje z dodatkiem olejków eterycznych, a także unikanie czynników drażniących, jak dym papierosowy, kurz i alergeny, jednak te metody są jedynie doraźne i nie zastąpią wizyty u specjalisty, który postawi właściwą diagnozę i wdroży odpowiednie leczenie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close