Ból kolan w ciąży

Pytanie na forumODP
Ból kolan w ciąży
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-03 23:51:00
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:56
ID: 6581f0201282d

Jestem w siódmym miesiącu ciąży i zaczynają bardzo boleć mnie kolana, waga wzrosła mi znacznie i mam już dość duży brzuszek, więc to się często zdarza z tego co słyszałam. Jakie są sposoby, żeby sobie z tym jakoś radzić i zmniejszyć ból? Bo będę już tylko cięższa...

Porada

W celu złagodzenia bólu kolan w siódmym miesiącu ciąży, zaleca się konsultację z fizjoterapeutą, który dobierze odpowiednie ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg i stabilizujące stawy kolanowe, można również rozważyć stosowanie specjalnych ortez odciążających kolana, pamiętając o ich prawidłowym dopasowaniu, ważne jest utrzymywanie prawidłowej postawy ciała podczas chodzenia i siedzenia, co zmniejszy obciążenie stawów, pomocne mogą być również ciepłe lub zimne okłady, w zależności od preferencji i reakcji organizmu, należy unikać długotrwałego stania i noszenia ciężarów, a także dbać o odpowiednią dietę bogatą w wapń i witaminę D, wspierającą zdrowie kości i stawów, w przypadku silnego bólu, lekarz może zalecić bezpieczne w ciąży środki przeciwbólowe, jednak ich stosowanie powinno być ograniczone i kontrolowane.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close