Ból kolan w ciąży

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-03 23:51:00 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:52:56 |
Jestem w siódmym miesiącu ciąży i zaczynają bardzo boleć mnie kolana, waga wzrosła mi znacznie i mam już dość duży brzuszek, więc to się często zdarza z tego co słyszałam. Jakie są sposoby, żeby sobie z tym jakoś radzić i zmniejszyć ból? Bo będę już tylko cięższa...
W celu złagodzenia bólu kolan w siódmym miesiącu ciąży, zaleca się konsultację z fizjoterapeutą, który dobierze odpowiednie ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg i stabilizujące stawy kolanowe, można również rozważyć stosowanie specjalnych ortez odciążających kolana, pamiętając o ich prawidłowym dopasowaniu, ważne jest utrzymywanie prawidłowej postawy ciała podczas chodzenia i siedzenia, co zmniejszy obciążenie stawów, pomocne mogą być również ciepłe lub zimne okłady, w zależności od preferencji i reakcji organizmu, należy unikać długotrwałego stania i noszenia ciężarów, a także dbać o odpowiednią dietę bogatą w wapń i witaminę D, wspierającą zdrowie kości i stawów, w przypadku silnego bólu, lekarz może zalecić bezpieczne w ciąży środki przeciwbólowe, jednak ich stosowanie powinno być ograniczone i kontrolowane.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Stosowanie odżywek do włosów » | |
library_books Objawy porodu » | |
library_books Dziecko ciągle się przewraca, czy to normalne? » |
|