Mąż niszczy mnie psychicznie

Pytanie na forumODP
Mąż niszczy mnie psychicznie
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-03 23:56:36
flagAktualizacja:2025-09-09 07:23:14
ID: 6581f02012b03

Z dnia na dzień mój mąż niszczy mnie psychicznie... W naszym małżeństwie było dobrze przez pierwszy rok, później już było tylko coraz gorzej. Stał się opryskliwy, obraża mnie i wypomina ciągle jakieś wady... Straciłam całkowicie pewność siebie. Według was powinnam się rozwieść czy jeszcze jakoś ratować to i może iść na jakąś terapię?

Porada

Konieczne jest podjęcie zdecydowanych kroków w celu ochrony zdrowia psychicznego, sytuacja wydaje się być poważna, destrukcyjne zachowania męża mają negatywny wpływ na samopoczucie i pewność siebie, rozważenie terapii małżeńskiej mogłoby być pomocne w rozwiązaniu problemów komunikacyjnych i zrozumieniu przyczyn takiego zachowania, jednak priorytetem jest zadbanie o własne dobrostan, dlatego warto rozważyć konsultację z psychologiem indywidualnie, aby ocenić sytuację i podjąć decyzję, czy terapia małżeńska ma szansę powodzenia, w przypadku braku poprawy i dalszego niszczenia psychicznego, rozwód może być jedynym rozwiązaniem, zapewniającym ochronę przed dalszym cierpieniem, ważne jest, aby podjąć działania, które pozwolą odzyskać pewność siebie i poczucie własnej wartości, niezależnie od ostatecznej decyzji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close