Mąż niszczy mnie psychicznie

forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-03 23:56:36 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:23:14 |
Z dnia na dzień mój mąż niszczy mnie psychicznie... W naszym małżeństwie było dobrze przez pierwszy rok, później już było tylko coraz gorzej. Stał się opryskliwy, obraża mnie i wypomina ciągle jakieś wady... Straciłam całkowicie pewność siebie. Według was powinnam się rozwieść czy jeszcze jakoś ratować to i może iść na jakąś terapię?
Konieczne jest podjęcie zdecydowanych kroków w celu ochrony zdrowia psychicznego, sytuacja wydaje się być poważna, destrukcyjne zachowania męża mają negatywny wpływ na samopoczucie i pewność siebie, rozważenie terapii małżeńskiej mogłoby być pomocne w rozwiązaniu problemów komunikacyjnych i zrozumieniu przyczyn takiego zachowania, jednak priorytetem jest zadbanie o własne dobrostan, dlatego warto rozważyć konsultację z psychologiem indywidualnie, aby ocenić sytuację i podjąć decyzję, czy terapia małżeńska ma szansę powodzenia, w przypadku braku poprawy i dalszego niszczenia psychicznego, rozwód może być jedynym rozwiązaniem, zapewniającym ochronę przed dalszym cierpieniem, ważne jest, aby podjąć działania, które pozwolą odzyskać pewność siebie i poczucie własnej wartości, niezależnie od ostatecznej decyzji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
|