Co to jest celiakia?

Pytanie na forumODP
Co to jest celiakia?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-12-08 13:36:26
flagAktualizacja:2025-09-09 08:55:26
ID: 6581f020be22c

Ostatnio jestem bardzo przerażona faktem wykrycia u mnie Celiakię. Nie mam zielonego pojęcia jak będzie teraz wyglądało moje codzienne życie? Jak ma wyglądać moja dieta, co jeść a czego nie mogę? Czy ktoś może mi w tym pomóż? Do kogo się zwrócić z tym problemem?

Porada

Wykrycie celiakii wymaga wprowadzenia fundamentalnych zmian w diecie, która musi być ściśle bezglutenowa, dlatego należy bezwzględnie wyeliminować produkty zawierające pszenicę, żyto i jęczmień. Podstawą jadłospisu mogą stać się naturalnie bezglutenowe produkty, takie jak ryż, kukurydza, ziemniaki, a także specjalistyczne pieczywo i makarony z oznaczeniem przekreślonego kłosa. Kluczowe jest skonsultowanie się z lekarzem gastroenterologiem oraz doświadczonym dietetykiem klinicznym, który pomoże skomponować zbilansowany i bezpieczny plan żywieniowy, dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close