Częste oddawanie moczu na tle nerwowym

Pytanie na forumODP
Częste oddawanie moczu na tle nerwowym
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-22 18:31:46
flagAktualizacja:2025-09-09 08:55:30
ID: 6581f01f950e3

Czy to prawda, że częste oddawanie moczu może mieć podłoże psychiczne i być spowodowane jakąs nerwicą czy stresem? Zawsze myślałam, że wynika to z jakiegoś przeziębienia czy zapalenia, więc trochę się zdziwiłam jak o tym usłyszałam, słyszeliście coś takiego?

Porada

Częste oddawanie moczu faktycznie może mieć podłoże psychiczne, często związane z nerwicą lub silnym stresem, co jest zjawiskiem obserwowanym klinicznie. Aby wykluczyć przyczyny somatyczne, zaleca się pilną wizytę u lekarza, który zleci badania moczu oraz ewentualnie skieruje do urologa, co jest pierwszym krokiem. Jeśli badania medyczne nie wykażą nieprawidłowości, warto rozważyć konsultację z psychologiem lub psychiatrą, aby zidentyfikować źródła napięcia emocjonalnego. Terapia poznawczo-behawioralna, techniki relaksacyjne, a czasem farmakoterapia, mogą skutecznie pomóc w opanowaniu objawów, znacząco poprawiając komfort życia, co jest kluczowym celem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close