Problem walki z uzależnieniem

Pytanie na forumODP
Problem walki z uzależnieniem
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-12-09 17:57:15
flagAktualizacja:2025-09-09 09:14:28
ID: 6581f020c72a0

Mam kolegę w pracy, który jest wg mnie jest alkoholikiem. Przejawia się to tym, że codziennie wypija w ciągu ośmiu godzin po kilka setek czy też obecnie dziewięćdziesiątek. Z uwagi na dużą wagę i dobrą w tym kierunku głowa jest to prawie niezauważalne. Chcę mu pomóż z tego wyjść. Jak mam to zrobić?

Porada

Pomoc koledze z pracy, który według obserwacji wykazuje cechy uzależnienia od alkoholu, wymaga delikatnego, lecz stanowczego podejścia. Należy unikać bezpośrednich konfrontacji w miejscu pracy, które mogłyby pogorszyć sytuację, zamiast tego rozważyć rozmowę w bezpiecznym, prywatnym otoczeniu, wyrażając troskę o jego zdrowie i samopoczucie. Ważne jest, aby nie wspierać ani nie ukrywać jego zachowania, a zamiast tego delikatnie sugerować poszukanie profesjonalnej pomocy. Może to obejmować rozmowę z terapeutą uzależnień lub zgłoszenie się do specjalistycznego ośrodka, co jest kluczowe dla skutecznego wyjścia z nałogu. Warto pamiętać, że wsparcie bliskich jest istotne, jednak profesjonalna interwencja medyczna i psychologiczna jest niezbędna do trwałej zmiany.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close