Czy noworodek może zarazić się koronawirusem?

Pytanie na forumODP
Czy noworodek może zarazić się koronawirusem?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-22 09:12:42
flagAktualizacja:2025-09-09 08:57:00
ID: 6581f02054f4f

Dwa tygodnie temu urodziłam córeczkę. Dwa dni temu okazało się, że mąż ma koronawirusa. Czuje się dobrze, nie ma typowych objawów. Jednak boję się o moją małą córeczkę. Czy takie maleństwo może zarazić się koronawirusem? Mąż oczywiście nie podchodzi do małej, wyprowadził się nawet z domu do hotelu na czas izolacji. Boję się o moją córeczkę.

Porada

Noworodki mogą zarazić się koronawirusem, chociaż przebieg zakażenia jest u nich najczęściej łagodny, dlatego należy zachować spokój i podjąć odpowiednie kroki zapobiegawcze. Decyzja męża o izolacji jest kluczowa i znacząco minimalizuje ryzyko transmisji wirusa, co stanowi bardzo odpowiedzialne zachowanie. Proszę bacznie obserwować córeczkę pod kątem ewentualnych objawów, takich jak gorączka, kaszel, kłopoty z oddychaniem czy niechęć do jedzenia, a także dbać o higienę rąk. Niezbędne jest pilne skonsultowanie się z pediatrą.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close