Czy odzyskam włosy po odchudzaniu?
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-28 17:01:49 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:57:00 |
Byłam na bardzo drastycznej diecie, w zasadzie to niewiele jadłam...Oczywiście udało mi się w ten sposób schudnąć, ale ucierpiało na tym nieźle moje zdrowie...Między innymi włosy zaczęły mi okropnie wypadać, czy moge jakoś je uratować i odbudować?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Proponowanym rozwiązaniem jest natychmiastowe zaprzestanie restrykcyjnej diety i wprowadzenie zbilansowanego planu żywieniowego, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Kluczowe będzie uzupełnienie niedoborów białka, będącego głównym budulcem włosów, a także witamin i minerałów, takich jak biotyna, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B. Warto wzbogacić jadłospis o produkty takie jak chude mięso, ryby, jaja, orzechy i zielone warzywa liściaste, wspierając regenerację od wewnątrz. Dodatkowo, konsultacja z lekarzem lub trychologiem pozwoli na ocenę stanu zdrowia i ewentualne wdrożenie celowanej suplementacji, przy czym należy pamiętać, że proces odbudowy włosów jest długotrwały i wymaga cierpliwości.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Proponowanym rozwiązaniem jest natychmiastowe zaprzestanie restrykcyjnej diety i wprowadzenie zbilansowanego planu żywieniowego, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Kluczowe będzie uzupełnienie niedoborów białka, będącego głównym budulcem włosów, a także witamin i minerałów, takich jak biotyna, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B. Warto wzbogacić jadłospis o produkty takie jak chude mięso, ryby, jaja, orzechy i zielone warzywa liściaste, wspierając regenerację od wewnątrz. Dodatkowo, konsultacja z lekarzem lub trychologiem pozwoli na ocenę stanu zdrowia i ewentualne wdrożenie celowanej suplementacji, przy czym należy pamiętać, że proces odbudowy włosów jest długotrwały i wymaga cierpliwości.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Co się stanie jak zjem proszek do pieczenia? » | |
| library_books Czy ziołowe preparaty zadziałają na samopoczucie? » | |
| library_books Trzęsące się ręce » |
|