Czy odzyskam włosy po odchudzaniu?

Pytanie na forumODP
Czy odzyskam włosy po odchudzaniu?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-28 17:01:49
flagAktualizacja:2025-09-09 08:57:00
Pytanie użytkownika

Byłam na bardzo drastycznej diecie, w zasadzie to niewiele jadłam...Oczywiście udało mi się w ten sposób schudnąć, ale ucierpiało na tym nieźle moje zdrowie...Między innymi włosy zaczęły mi okropnie wypadać, czy moge jakoś je uratować i odbudować?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Proponowanym rozwiązaniem jest natychmiastowe zaprzestanie restrykcyjnej diety i wprowadzenie zbilansowanego planu żywieniowego, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Kluczowe będzie uzupełnienie niedoborów białka, będącego głównym budulcem włosów, a także witamin i minerałów, takich jak biotyna, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B. Warto wzbogacić jadłospis o produkty takie jak chude mięso, ryby, jaja, orzechy i zielone warzywa liściaste, wspierając regenerację od wewnątrz. Dodatkowo, konsultacja z lekarzem lub trychologiem pozwoli na ocenę stanu zdrowia i ewentualne wdrożenie celowanej suplementacji, przy czym należy pamiętać, że proces odbudowy włosów jest długotrwały i wymaga cierpliwości.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest natychmiastowe zaprzestanie restrykcyjnej diety i wprowadzenie zbilansowanego planu żywieniowego, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Kluczowe będzie uzupełnienie niedoborów białka, będącego głównym budulcem włosów, a także witamin i minerałów, takich jak biotyna, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B. Warto wzbogacić jadłospis o produkty takie jak chude mięso, ryby, jaja, orzechy i zielone warzywa liściaste, wspierając regenerację od wewnątrz. Dodatkowo, konsultacja z lekarzem lub trychologiem pozwoli na ocenę stanu zdrowia i ewentualne wdrożenie celowanej suplementacji, przy czym należy pamiętać, że proces odbudowy włosów jest długotrwały i wymaga cierpliwości.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close