Czyrak w okolicach intymnych

Pytanie na forumODP
Czyrak w okolicach intymnych
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-27 16:47:48
flagAktualizacja:2025-09-09 08:58:26
ID: 6581f0209c366

Ogólnie w okolicach intymnych depiluję się maszynką jednorazową, tylko, że zawsze później mam jakieś podrażnienia i swędzenie. Zdarzyło mi się też, że zrobił mi się czyrak, jak mogę tego uniknąć? Na laser niestety nie mogę sobie pozwolić

Porada

Aby uniknąć bolesnych czyraków i podrażnień, warto rozważyć modyfikację obecnej metody depilacji, ponieważ golenie maszynką często prowadzi do takich problemów. Kluczowe jest używanie zawsze nowej, ostrej maszynki oraz specjalnego żelu do golenia, co minimalizuje ryzyko mechanicznych uszkodzeń skóry. Golenie zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa, a nie pod włos, znacząco ogranicza powstawanie podrażnień, a po zabiegu niezbędna jest dezynfekcja skóry łagodnym środkiem antyseptycznym oraz stosowanie kremów łagodzących. Warto też rozważyć trymer, który tylko skraca włoski, albo regularne peelingi zapobiegające ich wrastaniu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close