Dlaczego mam skurcze w nogach?

Pytanie na forumODP
Dlaczego mam skurcze w nogach?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-12 22:22:02
flagAktualizacja:2025-09-09 08:59:26
Pytanie użytkownika

Mam ostatnio w nocy częste skurcze w nogach, wybudzam się i próbuję je jak najszybciej rozmasować, ale jest to strasznie nieprzyjemne uczucie. Czym to może być spowodowane? W sumie dużo siedzę, mało się ruszam to może dlatego, nie zdziwiłabym się, ale jednak wcześniej tak nie miałam...

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Częste, nocne skurcze nóg, wybudzające ze snu, są uciążliwe, zwłaszcza przy siedzącym trybie życia. Problem ten często wynika z niedoborów minerałów, takich jak magnez czy potas, oraz z niewystarczającego nawodnienia organizmu. Proponuje się regularne, delikatne rozciąganie mięśni łydek przed snem, stopniowe zwiększanie dziennej aktywności fizycznej oraz dbanie o odpowiednie nawodnienie. Wzbogacenie diety w elektrolity lub suplementacja magnezem, po konsultacji lekarskiej, może pomóc. Jeśli skurcze utrzymują się, niezbędna jest wizyta u specjalisty, co pozwoli zdiagnozować przyczynę i dobrać leczenie, poprawiając komfort snu.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Częste, nocne skurcze nóg, wybudzające ze snu, są uciążliwe, zwłaszcza przy siedzącym trybie życia. Problem ten często wynika z niedoborów minerałów, takich jak magnez czy potas, oraz z niewystarczającego nawodnienia organizmu. Proponuje się regularne, delikatne rozciąganie mięśni łydek przed snem, stopniowe zwiększanie dziennej aktywności fizycznej oraz dbanie o odpowiednie nawodnienie. Wzbogacenie diety w elektrolity lub suplementacja magnezem, po konsultacji lekarskiej, może pomóc. Jeśli skurcze utrzymują się, niezbędna jest wizyta u specjalisty, co pozwoli zdiagnozować przyczynę i dobrać leczenie, poprawiając komfort snu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close