Jak nauczyć się odmawiać?

Pytanie na forumODP
Jak nauczyć się odmawiać?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-12 22:03:04
flagAktualizacja:2025-09-09 07:20:23
ID: 6581f01f46d42

Nie umiem odmawiać ludziom, jeśli mnie o coś proszą. Mam trochę takie odczucie, że niektórzy to czasami perfidnie wykorzystują, bo wiedzą, że zacisnę zęby nawet jak nie jest mi to na rękę, ale i tak się zgodzę i komuś pomogę. Jak mam nauczyć się większej asertywności?

Porada

Aby nauczyć się odmawiać i zwiększyć asertywność, należy stopniowo wyznaczać własne granice, zaczynając od małych odmów. Ważne jest uświadomienie sobie, że masz prawo do własnych priorytetów, a odmawianie nie jest przejawem egoizmu. Ćwicz spokojne komunikowanie swoich potrzeb, używając prostych, stanowczych zdań. Rozpoznawaj sytuacje, gdy inni perfidnie wykorzystują twoją gotowość do pomocy. Pamiętaj, że twoje samopoczucie i czas są cenne, a dbanie o siebie to podstawa zdrowych relacji. Konsekwentne stosowanie tych zasad zbuduje twoją pewność siebie. W razie trudności, warto rozważyć wsparcie psychologa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close