Gdzie zgłosić NOP?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-22 09:50:51 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:01:26 |
Moja córka została wczoraj zaszczepiona przeciw meningoko W nocy miała wysoką gorączkę 39 stopni. Rączka po szczepieniu jest bardzo spuchnięta, a córka od rana bardzo płaczliwa. Nie wiem czy mogę jej podać coś przeciwbólowego po szczepieniu? To wszystko wygląda mi na NOP. Gdzie mogę to zgłosić? Czy do naszej pediatry?
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po szczepieniu, takich jak wysoka gorączka, znaczny obrzęk w miejscu wkłucia czy nadmierna płaczliwość dziecka, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Najwłaściwszym kontaktem będzie pediatra prowadzący, który po zbadaniu małej pacjentki oceni jej stan zdrowia oraz zaleci bezpieczne postępowanie, w tym ewentualne podanie odpowiednich leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Co istotne, to właśnie lekarz jest zobowiązany do oficjalnego zgłoszenia podejrzenia niepożądanego odczynu poszczepiennego do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, dlatego kluczowe jest poinformowanie go o wszystkich zaobserwowanych reakcjach.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Problemy ze snem » | |
library_books PCOS. Co to jest? » | |
library_books Antybiotyki a miesiączka » |
|