Gdzie zgłosić NOP?

Pytanie na forumODP
Gdzie zgłosić NOP?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-22 09:50:51
flagAktualizacja:2025-09-09 09:01:26
ID: 6581f02056e6b

Moja córka została wczoraj zaszczepiona przeciw meningoko W nocy miała wysoką gorączkę 39 stopni. Rączka po szczepieniu jest bardzo spuchnięta, a córka od rana bardzo płaczliwa. Nie wiem czy mogę jej podać coś przeciwbólowego po szczepieniu? To wszystko wygląda mi na NOP. Gdzie mogę to zgłosić? Czy do naszej pediatry?

Porada

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po szczepieniu, takich jak wysoka gorączka, znaczny obrzęk w miejscu wkłucia czy nadmierna płaczliwość dziecka, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Najwłaściwszym kontaktem będzie pediatra prowadzący, który po zbadaniu małej pacjentki oceni jej stan zdrowia oraz zaleci bezpieczne postępowanie, w tym ewentualne podanie odpowiednich leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Co istotne, to właśnie lekarz jest zobowiązany do oficjalnego zgłoszenia podejrzenia niepożądanego odczynu poszczepiennego do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, dlatego kluczowe jest poinformowanie go o wszystkich zaobserwowanych reakcjach.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close