Jak leczyć obolałe nogi ?

Pytanie na forumODP
Jak leczyć obolałe nogi ?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2022-01-17 11:19:17
flagAktualizacja:2025-09-09 09:03:37
ID: 6581f021147aa

Od pewnego czasu mam duży problem z bolącymi nogami. Objawia się to opuchlizna kostki i okolic szczególnie widoczne w okresie popołudniowym. Obawiam się, że jest to wynik mojej nadwagi. Pomimo tego, że ciśnienie mam w normie (codziennie przyjmuje leki na nadciśnienie) to jednak nogi puchną. Co robić?

Porada

W celu rozwiązania problemu obolałych i opuchniętych nóg, konieczna jest pilna konsultacja lekarska. Należy szczegółowo opisać objawy, ich popołudniowe nasilenie oraz przyjmowanie leków na nadciśnienie, mimo prawidłowego ciśnienia. Lekarz zleci diagnostykę, aby ustalić przyczynę. Równocześnie, kluczowa jest redukcja nadwagi, która często pogarsza takie dolegliwości. Warto wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną oraz regularnie unosić nogi. Rozważ kompresjoterapię po konsultacji ze specjalistą. Modyfikacja diety, zwłaszcza ograniczenie soli, może dodatkowo zmniejszyć obrzęki.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close