Jak pozbyć się pryszczy?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 13:54:41 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:04:28 |
Ostatnio, nie wiem czemu czy przez pogodę czy przez hormony mam sporo problemów z pryszczami. Denerwuje mnie to, co mogę zrobić z tym? Znacie jakieś dobre sposoby, lub też środki na to?
Rozwiązaniem problemu trądziku może być wprowadzenie kilku zmian w codziennej pielęgnacji, przede wszystkim należy zadbać o dokładne, ale delikatne oczyszczanie skóry twarzy rano i wieczorem, unikając silnych detergentów, warto również stosować tonik bez alkoholu, który przywróci skórze odpowiednie pH, ważne jest nawilżanie skóry lekkim kremem, który nie zatyka porów, można też rozważyć stosowanie punktowych preparatów na pryszcze zawierających kwas salicylowy lub nadtlenek benzoilu, w przypadku nasilonych zmian warto skonsultować się z dermatologiem, który może zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne, pamiętajmy też o zdrowej diecie bogatej w warzywa i owoce oraz piciu dużej ilości wody, ograniczenie spożycia cukru i przetworzonej żywności również może przynieść poprawę, stres także może wpływać na stan skóry, dlatego warto zadbać o relaks i odpowiednią ilość snu.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Ukąszenia komarków » | |
library_books Nawilżanie dłoni » | |
library_books Jak pozbyć się zaparć ? » |
|