Jak pozbyć się pryszczy?
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-25 13:54:41 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:04:28 |
Ostatnio, nie wiem czemu czy przez pogodę czy przez hormony mam sporo problemów z pryszczami. Denerwuje mnie to, co mogę zrobić z tym? Znacie jakieś dobre sposoby, lub też środki na to?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozwiązaniem problemu trądziku może być wprowadzenie kilku zmian w codziennej pielęgnacji, przede wszystkim należy zadbać o dokładne, ale delikatne oczyszczanie skóry twarzy rano i wieczorem, unikając silnych detergentów, warto również stosować tonik bez alkoholu, który przywróci skórze odpowiednie pH, ważne jest nawilżanie skóry lekkim kremem, który nie zatyka porów, można też rozważyć stosowanie punktowych preparatów na pryszcze zawierających kwas salicylowy lub nadtlenek benzoilu, w przypadku nasilonych zmian warto skonsultować się z dermatologiem, który może zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne, pamiętajmy też o zdrowej diecie bogatej w warzywa i owoce oraz piciu dużej ilości wody, ograniczenie spożycia cukru i przetworzonej żywności również może przynieść poprawę, stres także może wpływać na stan skóry, dlatego warto zadbać o relaks i odpowiednią ilość snu.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozwiązaniem problemu trądziku może być wprowadzenie kilku zmian w codziennej pielęgnacji, przede wszystkim należy zadbać o dokładne, ale delikatne oczyszczanie skóry twarzy rano i wieczorem, unikając silnych detergentów, warto również stosować tonik bez alkoholu, który przywróci skórze odpowiednie pH, ważne jest nawilżanie skóry lekkim kremem, który nie zatyka porów, można też rozważyć stosowanie punktowych preparatów na pryszcze zawierających kwas salicylowy lub nadtlenek benzoilu, w przypadku nasilonych zmian warto skonsultować się z dermatologiem, który może zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne, pamiętajmy też o zdrowej diecie bogatej w warzywa i owoce oraz piciu dużej ilości wody, ograniczenie spożycia cukru i przetworzonej żywności również może przynieść poprawę, stres także może wpływać na stan skóry, dlatego warto zadbać o relaks i odpowiednią ilość snu.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0 | ||
| library_books Picie mleka a zdrowie dziecka » | |
| library_books Szukam dobrego stomatologa w Warszawie » | |
| library_books Kiedy do dentysty z dzieckiem? » |
|