Jak pozbyć się zgagi w ciąży?

Pytanie na forumODP
Jak pozbyć się zgagi w ciąży?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-18 15:34:54
flagAktualizacja:2025-09-09 09:05:17
ID: 6581f020406dc

Jestem w trzecim miesiącu ciąży. Kilka dni temu ustały poranne mdłości, które nieźle dały mi się we znaki. Już myślałam, że będę cieszyła się z ciąży, gdy zaczęła męczyć mnie zgaga. Zmieniłam swoją dietę, a zgaga jak mnie męczyła, tak nada męczy. Czy możecie mi pomóc pozbyć się zgagi w ciąży?

Porada

Proponujemy wprowadzenie kilku modyfikacji stylu życia, które mogą skutecznie złagodzić dolegliwości związane ze zgagą w ciąży. Warto spożywać mniejsze, ale częstsze posiłki w ciągu dnia, unikając potraw tłustych, pikantnych oraz kwaśnych, a także powstrzymać się od leżenia bezpośrednio po jedzeniu. Pomocne może być również spanie z głową i tułowiem uniesionymi nieco wyżej, co zapobiega cofaniu się kwasów żołądkowych. Kluczowa jest jednak konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który może zalecić bezpieczne preparaty.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close