Jak złagodzić bóle miesiączkowe?

Pytanie na forumODP
Jak złagodzić bóle miesiączkowe?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-11 10:45:16
flagAktualizacja:2025-09-09 09:06:26
Pytanie użytkownika

Po porodzie moje bóle menstruacyjne stały się bolesne. Bardzo utrudniają mi normalne funkcjonowanie. W te dni nie mogę podnieść się z łózka, gdyż ból jest bardzo silny. Tabletki rozwiązują problem jedynie doraźnie. Macie jakiś sposób, który pomoże mi opanować ból, żeby móc normalnie wstać z łóżka? Nie mogę pozwolić sobie na to, by tylko leżeć.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W celu złagodzenia silnych bólów miesiączkowych po porodzie, warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który może wykluczyć inne przyczyny bólu, zalecić odpowiednie badania diagnostyczne, a także zaproponować skuteczne leczenie farmakologiczne, uwzględniające specyfikę Pani stanu zdrowia, pomocne mogą być również ciepłe okłady na podbrzusze, delikatne ćwiczenia rozciągające, takie jak joga lub pilates, techniki relaksacyjne, np. medytacja lub głębokie oddychanie, a także ziołowe napary o działaniu przeciwzapalnym i rozkurczowym, ważne jest również dbanie o odpowiednią dietę, bogatą w magnez i witaminy z grupy B, regularny sen i unikanie stresu, jeśli ból jest bardzo silny i utrudnia codzienne funkcjonowanie, lekarz może rozważyć przepisanie silniejszych leków przeciwbólowych lub hormonalnych, które pomogą w opanowaniu dolegliwości.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W celu złagodzenia silnych bólów miesiączkowych po porodzie, warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który może wykluczyć inne przyczyny bólu, zalecić odpowiednie badania diagnostyczne, a także zaproponować skuteczne leczenie farmakologiczne, uwzględniające specyfikę Pani stanu zdrowia, pomocne mogą być również ciepłe okłady na podbrzusze, delikatne ćwiczenia rozciągające, takie jak joga lub pilates, techniki relaksacyjne, np. medytacja lub głębokie oddychanie, a także ziołowe napary o działaniu przeciwzapalnym i rozkurczowym, ważne jest również dbanie o odpowiednią dietę, bogatą w magnez i witaminy z grupy B, regularny sen i unikanie stresu, jeśli ból jest bardzo silny i utrudnia codzienne funkcjonowanie, lekarz może rozważyć przepisanie silniejszych leków przeciwbólowych lub hormonalnych, które pomogą w opanowaniu dolegliwości.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close