Jakie zioła na zapalenie pęcherza?

Pytanie na forumODP
Jakie zioła na zapalenie pęcherza?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-08 13:05:35
flagAktualizacja:2025-09-09 09:08:32
ID: 6581f01f23f25

Od dłuższego czasu mam problem z nawracającym zapaleniem pęcherza. Wystarczy, że zmarzną mi stopy i pojawia się nieprzyjemne pieczenie. Możecie polecić zioła, które mogłabym pić podczas samej infekcji pęcherza, jak i profilaktycznie, by zapalenie nie nawracało? Swego czasu jadłam dużo żurawiny, ale nie pomogło i infekcje dróg moczowych powracają.

Porada

Proponuje się kompleksowe podejście do nawracającego zapalenia pęcherza z użyciem ziół, zarówno w fazie ostrej, jak i profilaktycznie. Podczas infekcji warto rozważyć napary z mącznicy lekarskiej, nawłoci pospolitej lub korzenia pietruszki, które wspierają oczyszczanie dróg moczowych. Dla zapobiegania nawrotom, regularnie pić można zioła takie jak skrzyp polny, pokrzywa, czy liść brzozy, wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Kluczowe jest także unikanie wychłodzenia, szczególnie stóp, oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Zawsze zaleca się konsultację ze specjalistą w celu dobrania optymalnej terapii ziołowej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close