Nerwica leczenie

Pytanie na forumODP
Nerwica leczenie
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-23 19:50:52
flagAktualizacja:2025-09-09 09:12:28
ID: 6581f01fa96bc

Miałam bardzo trudne dzieciństwo, w domu był alkohol i ciągły stres, bałam się o mamę, cieszyłam się kiedy w końcu zostawiła ojca... Ale myslę, że ja przez to wszystko nabawiłam sie jakiejś nerwicy, czy ktoś wie jak można to leczyć?

Porada

W leczeniu nerwicy, zwłaszcza gdy jej źródłem jest trudne dzieciństwo, rekomenduje się kompleksowe podejście. Kluczowa jest profesjonalna psychoterapia, pomagająca przepracować traumę i wypracować zdrowe strategie radzenia sobie. Należy rozważyć konsultację psychiatryczną w celu oceny potrzeby wsparcia farmakologicznego, co może złagodzić ostre objawy. Istotne jest również wdrożenie technik relaksacyjnych, regularna aktywność fizyczna, dbanie o sen oraz zbilansowana dieta. Uczestnictwo w grupach wsparcia może zapewnić cenne wsparcie emocjonalne i poczucie wspólnoty, sprzyjając odbudowie wewnętrznego spokoju i zdrowia psychicznego.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close