Depresja lękowa

Pytanie na forumODP
Depresja lękowa
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-09 17:49:05
flagAktualizacja:2025-09-09 07:17:22
ID: 6581f020c6f45

Po wizycie u psychologa świat się pod moimi nogami zawalił. Psycholog stwierdził u mnie depresję lękową. Mam obawy, że to schorzenie całkowicie zniszczy moje życie. Nie potrafię sobie z tym faktem poradzić. Cierpienie wewnętrzne jest tak duże, że biorę leki i nawet nie potrafię uznać, czy działają?

Porada

Diagnoza depresji lękowej może być przytłaczająca, jednak kluczowe jest podjęcie kompleksowego leczenia. Należy kontynuować psychoterapię, która pomoże zrozumieć mechanizmy lęku i depresji, a także wypracować skuteczne strategie radzenia sobie z trudnymi emocjami. Ważna jest również ścisła współpraca z psychiatrą w celu optymalizacji farmakoterapii, co może wymagać cierpliwości i dostosowania dawek leków. Warto rozważyć techniki relaksacyjne, mindfulness oraz wsparcie grupowe dla poczucia wsparcia. Pamiętaj, że diagnoza to początek drogi do poprawy, a nie wyrok, a odzyskanie kontroli nad życiem jest możliwe dzięki konsekwentnym działaniom i profesjonalnemu wsparciu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close