Rower w ciąży dobry pomysł?

Pytanie na forumODP
Rower w ciąży dobry pomysł?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-22 10:31:06
flagAktualizacja:2025-09-09 09:15:28
Pytanie użytkownika

Bardzo lubię jeździć na rowerze, dojeżdżam nim codziennie do pracy. Okazało się, że jestem w ciąży. Zapomniałam spytać lekarza, czy mogę jeździć na rowerze. Czy to bezpieczne dla dziecka? Wiem, że aktywność sama w sobie jest dobra dla ciężarnej, ale nie wiem czy akurat rower. Czy jest tu mama, która jeździła na dwóch kółkach w ciąży?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Proponowanym rozwiązaniem jest bezzwłoczna konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, ponieważ tylko on może autorytatywnie ocenić bezpieczeństwo tej formy aktywności. Chociaż regularny ruch jest wskazany, jazda na rowerze wiąże się ze specyficznym ryzykiem upadku, które wzrasta wraz ze zmianą środka ciężkości w kolejnych trymestrach. Specjalista weźmie pod uwagę dotychczasowy styl życia, ogólną kondycję pacjentki oraz przebieg ciąży, aby wydać indywidualne zalecenia lub wskazać ewentualne przeciwwskazania.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest bezzwłoczna konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, ponieważ tylko on może autorytatywnie ocenić bezpieczeństwo tej formy aktywności. Chociaż regularny ruch jest wskazany, jazda na rowerze wiąże się ze specyficznym ryzykiem upadku, które wzrasta wraz ze zmianą środka ciężkości w kolejnych trymestrach. Specjalista weźmie pod uwagę dotychczasowy styl życia, ogólną kondycję pacjentki oraz przebieg ciąży, aby wydać indywidualne zalecenia lub wskazać ewentualne przeciwwskazania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close