Wrastający paznokieć

Pytanie na forumODP
Wrastający paznokieć
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-15 22:28:36
flagAktualizacja:2025-09-09 09:19:28
ID: 6581f0203af6a

Kurcze żle obcięłam sobie ostatnio paznokcie i teraz widzę, że jeden paznokieć zaczął mi wzrastać. Co mam z tym teraz zrobić? Nie chce dostać jakiegoś zapalenia, żeby później się bujać po lekarzach i mnie bolało

Porada

Aby uniknąć zapalenia i bólu, zaleca się natychmiastowe podjęcie działań. Regularnie mocz stopę w ciepłej wodzie z solą, co zmiękczy skórę, ułatwiając delikatne uniesienie wrastającej krawędzi. Ostrożnie wsuń pod róg paznokcia mały kawałek sterylnej waty lub nici dentystycznej, zmniejszając ucisk. Unikaj samodzielnego, głębokiego wycinania, gdyż to często pogarsza problem. W przyszłości, zawsze obcinaj paznokcie prosto, nie zaokrąglając krawędzi, unikając zbyt krótkiego cięcia, co jest kluczowe dla profilaktyki. Jeśli jednak pojawi się zaczerwienienie, obrzęk, nasilony ból lub ropa, niezwłoczna konsultacja z podologiem lub lekarzem będzie konieczna, aby uniknąć infekcji. Wczesna reakcja jest kluczem do szybkiego rozwiązania problemu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close