Wypadanie płatka zastawki mitralnej a nerwica

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-24 21:16:13 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:20:28 |
Zawsze byłam osobą bardzo lękliwą i znerwicowaną. Wszyscy myśleli, że jestem raczej hipochondryczką, ale po ostatnich badaniach okazało się, że mam wypadający płatek zastawki mitralnej. Czy właśnie to jest powód tego, że mam w sobie taki ciągły lęk?
Konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem kardiologiem, który oceni stopień wypadania płatka zastawki, zbada związek objawów z ewentualnymi zaburzeniami rytmu serca, zleci odpowiednie badania, na przykład echo serca, holter EKG, należy również skonsultować się z lekarzem psychiatrą lub psychologiem, aby ocenić wpływ nerwicy na odczuwane lęki, rozważyć psychoterapię lub farmakoterapię, pomocne może być prowadzenie dzienniczka objawów, notowanie momentów nasilenia lęku, ewentualnych czynników wywołujących, ważne jest dbanie o zdrowy tryb życia, regularny sen, unikanie używek, stresu, warto również rozważyć techniki relaksacyjne, medytację, ćwiczenia oddechowe, które mogą pomóc w redukcji objawów nerwicowych, lękowych, pamiętajmy, że kompleksowe podejście, obejmujące zarówno aspekty kardiologiczne, jak i psychiatryczne, jest kluczowe dla poprawy komfortu życia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Czyrak w okolicach intymnych » | |
library_books Prosaki na prąciu » | |
library_books Czy melatonina działa? » |
|