Wypadanie płatka zastawki mitralnej a nerwica
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-24 21:16:13 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:20:28 |
Zawsze byłam osobą bardzo lękliwą i znerwicowaną. Wszyscy myśleli, że jestem raczej hipochondryczką, ale po ostatnich badaniach okazało się, że mam wypadający płatek zastawki mitralnej. Czy właśnie to jest powód tego, że mam w sobie taki ciągły lęk?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem kardiologiem, który oceni stopień wypadania płatka zastawki, zbada związek objawów z ewentualnymi zaburzeniami rytmu serca, zleci odpowiednie badania, na przykład echo serca, holter EKG, należy również skonsultować się z lekarzem psychiatrą lub psychologiem, aby ocenić wpływ nerwicy na odczuwane lęki, rozważyć psychoterapię lub farmakoterapię, pomocne może być prowadzenie dzienniczka objawów, notowanie momentów nasilenia lęku, ewentualnych czynników wywołujących, ważne jest dbanie o zdrowy tryb życia, regularny sen, unikanie używek, stresu, warto również rozważyć techniki relaksacyjne, medytację, ćwiczenia oddechowe, które mogą pomóc w redukcji objawów nerwicowych, lękowych, pamiętajmy, że kompleksowe podejście, obejmujące zarówno aspekty kardiologiczne, jak i psychiatryczne, jest kluczowe dla poprawy komfortu życia.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Konieczne jest skonsultowanie się z lekarzem kardiologiem, który oceni stopień wypadania płatka zastawki, zbada związek objawów z ewentualnymi zaburzeniami rytmu serca, zleci odpowiednie badania, na przykład echo serca, holter EKG, należy również skonsultować się z lekarzem psychiatrą lub psychologiem, aby ocenić wpływ nerwicy na odczuwane lęki, rozważyć psychoterapię lub farmakoterapię, pomocne może być prowadzenie dzienniczka objawów, notowanie momentów nasilenia lęku, ewentualnych czynników wywołujących, ważne jest dbanie o zdrowy tryb życia, regularny sen, unikanie używek, stresu, warto również rozważyć techniki relaksacyjne, medytację, ćwiczenia oddechowe, które mogą pomóc w redukcji objawów nerwicowych, lękowych, pamiętajmy, że kompleksowe podejście, obejmujące zarówno aspekty kardiologiczne, jak i psychiatryczne, jest kluczowe dla poprawy komfortu życia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Ból stopy w okolicy dużego palca » | |
| library_books Kamica nerkowa » | |
| library_books Ile kroków dziennie powinno się robić? » |
|