Zaburzenia odżywiania

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-10 20:18:32 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:20:28 |
Zauważyłam, że moja córka coraz rzadziej je obiady w domu. Raz mówi, że się spieszy, innym razem jest zajęta i nie jest głodna. Widzę, że jest dużo chudsza i zaczynam się martwić... Czy to mogą być symptomy zaburzenia odżywiania i nie daj Boże jakaś anoreksja? Co mam zrobić? Przecież nie zmuszę jej do jedzenia...
Ważne jest podjęcie delikatnych kroków, obserwacja zachowań żywieniowych córki powinna być kontynuowana, notowanie częstotliwości i ilości spożywanych posiłków może pomóc, rozmowa z córką jest kluczowa, należy wyrazić swoje obawy w sposób spokojny i empatyczny, unikanie oskarżeń i presji jest istotne, zasugerowanie wizyty u lekarza rodzinnego, który oceni stan zdrowia i w razie potrzeby skieruje do specjalisty, psychologa lub psychiatry, może być pomocne, wsparcie emocjonalne i zapewnienie o miłości jest bardzo ważne, poszukiwanie informacji o zaburzeniach odżywiania z wiarygodnych źródeł, na przykład od organizacji zajmujących się zdrowiem psychicznym, może pomóc w zrozumieniu sytuacji, dbanie o własne samopoczucie, aby móc być wsparciem dla córki, jest również istotne.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Czy lot samolotem może uszkodzić słuch? » | |
library_books Czy masturbacja przyspiesza okres? » | |
library_books Czy dietą pokonam problem wypadających włosów? » |
|