Zaburzenia odżywiania

Pytanie na forumODP
Zaburzenia odżywiania
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-10 20:18:32
flagAktualizacja:2025-09-09 09:20:28
ID: 6581f0202ba04

Zauważyłam, że moja córka coraz rzadziej je obiady w domu. Raz mówi, że się spieszy, innym razem jest zajęta i nie jest głodna. Widzę, że jest dużo chudsza i zaczynam się martwić... Czy to mogą być symptomy zaburzenia odżywiania i nie daj Boże jakaś anoreksja? Co mam zrobić? Przecież nie zmuszę jej do jedzenia...

Porada

Ważne jest podjęcie delikatnych kroków, obserwacja zachowań żywieniowych córki powinna być kontynuowana, notowanie częstotliwości i ilości spożywanych posiłków może pomóc, rozmowa z córką jest kluczowa, należy wyrazić swoje obawy w sposób spokojny i empatyczny, unikanie oskarżeń i presji jest istotne, zasugerowanie wizyty u lekarza rodzinnego, który oceni stan zdrowia i w razie potrzeby skieruje do specjalisty, psychologa lub psychiatry, może być pomocne, wsparcie emocjonalne i zapewnienie o miłości jest bardzo ważne, poszukiwanie informacji o zaburzeniach odżywiania z wiarygodnych źródeł, na przykład od organizacji zajmujących się zdrowiem psychicznym, może pomóc w zrozumieniu sytuacji, dbanie o własne samopoczucie, aby móc być wsparciem dla córki, jest również istotne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close