Złoty pierścionek brudzi palec opinia lekarza

Pytanie na forumODP
Złoty pierścionek brudzi palec opinia lekarza
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-07 11:31:12
flagAktualizacja:2025-09-09 09:22:28
Pytanie użytkownika

Zauważyłam, że mój pierścionek ślubny zaczął brudzić mi skórę. Jestem w szoku, bo na pewno jest złoty, więc skąd nagle taki problem?! Czy to może świadczyć o jakimś schorzeniu? Najlepiej byłoby żeby wypowiedział się jakiś lekarz. Może panikuję, ale dla mnie jest to mega dziwne...

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Złoty pierścionek brudzący palec to problem, który może mieć kilka przyczyn, warto skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć schorzenia, reakcje alergiczne na domieszki w złocie, zmiany w pH skóry, wpływ kosmetyków, detergentów, warto też sprawdzić autentyczność złota, ocenić stan pierścionka, aby upewnić się, czy nie jest uszkodzony, ewentualnie skonsultować się z jubilerem, aby oczyścić pierścionek, sprawdzić jego skład, możliwe, że to nagromadzenie zanieczyszczeń powoduje brudzenie, a nie problem zdrowotny, jednak konsultacja lekarska jest wskazana.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Złoty pierścionek brudzący palec to problem, który może mieć kilka przyczyn, warto skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć schorzenia, reakcje alergiczne na domieszki w złocie, zmiany w pH skóry, wpływ kosmetyków, detergentów, warto też sprawdzić autentyczność złota, ocenić stan pierścionka, aby upewnić się, czy nie jest uszkodzony, ewentualnie skonsultować się z jubilerem, aby oczyścić pierścionek, sprawdzić jego skład, możliwe, że to nagromadzenie zanieczyszczeń powoduje brudzenie, a nie problem zdrowotny, jednak konsultacja lekarska jest wskazana.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close