Budowa mieszkań i tak zwane przedpłaty

Pytanie na forumODP
Budowa mieszkań i tak zwane przedpłaty
forumForum » Pytania biznesowe
flagData pytania:2022-02-11 08:10:11
flagAktualizacja:2025-09-09 04:00:11
ID: 6581f021722fc

Zapisałem się w firmie budowlanej na zakup mieszkania w nowo budowanym bloku mieszkaniowym. Byłem na lokalizacji budowy i zastałem tak zwane pole. Z umowy wynika, że powinienem wpłacić pierwszą ratę. Pytanie moje za co? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Jak można płacić za nie wykonaną pracę?

Porada

Płatność za niewidoczną budowę to efekt niezrozumienia mechanizmu przedpłat. Są one standardową praktyką w budownictwie, finansującą inwestycję dewelopera. Kluczowe, by wpłaty szły na rachunek powierniczy, wymóg ustawy deweloperskiej, istotne zabezpieczenie nabywcy. Rachunek gwarantuje deweloperowi środki etapami, zależnie od postępu prac, minimalizując ryzyko utraty pieniędzy. Należy zweryfikować umowę deweloperską, zwłaszcza harmonogram płatności i rodzaj rachunku powierniczego. Konsultacja z prawnikiem nieruchomości jest zalecana, by umowa chroniła nabywcę, rozwiewając wątpliwości co do zasadności wpłat.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close