Dieta bezglutenowa w hashimoto

forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-19 12:50:28 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:14:11 |
Choruję na hashimoto. Biorę leki na wyregulowanie pracy tarczycy. Chciałabym wspomóc kurację dietą. Słyszałam, że dobre rezultaty odnosi się przy stosowaniu diety bezglutenowej. Czy ktoś z Was stosował? Czy faktycznie przejście na taką dietę pomaga? Czym w takim razie zastąpić gluten w diecie. Nie wiem czy umiem zrezygnować z chlebka na śniadanie.
Rozważając dietę bezglutenową w Hashimoto, warto skonsultować się z lekarzem endokrynologiem i dietetykiem, ocenią oni zasadność i bezpieczeństwo takiego rozwiązania, uwzględniając wyniki badań i ogólny stan zdrowia, dieta bezglutenowa może potencjalnie wpłynąć na zmniejszenie stanu zapalnego, często towarzyszącego chorobie Hashimoto, jednakże nie u każdego pacjenta przynosi ona korzyści, dlatego indywidualne podejście jest kluczowe, w przypadku decyzji o przejściu na dietę bezglutenową, należy zadbać o zbilansowanie posiłków, wprowadzając zamienniki glutenu, takie jak ryż, kasza jaglana, gryczana, komosa ryżowa, warzywa i owoce, rezygnacja z pieczywa może być wyzwaniem, ale istnieją alternatywy, np. chleb bezglutenowy, wafle ryżowe, czy pieczywo z mąk bezglutenowych, ważne jest monitorowanie samopoczucia i ewentualnych zmian w wynikach badań, aby ocenić skuteczność diety.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Moje dziecko je tylko mleko » | |
library_books Co jeść by wspomóc pracę mózgu? » | |
library_books Koktajle odchudzające » |
|