Co polecacie na zgagę?

Pytanie na forumODP
Co polecacie na zgagę?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-19 12:47:20
flagAktualizacja:2025-09-09 08:54:31
ID: 6581f01f648d9

Od jakiegoś czasu po każdym posiłku męczy mnie zgaga. Niezależnie od tego, co zjem strasznie pali mnie w przełyku. Mogę zjeść coś tłustego, jak i dietetycznego, a i tak mam problem. Próbowałem niwelować zgagę mlekiem, ale to przynosi ulgę na krótki czas. Macie sprawdzone sposoby, które pomogłyby mi uporać się z problemem zgagi?

Porada

Rozwiązaniem problemu zgagi może być zmiana nawyków żywieniowych, polegająca na spożywaniu mniejszych porcji posiłków, unikanie jedzenia bezpośrednio przed snem, ograniczenie spożycia potraw tłustych i pikantnych, które mogą nasilać dolegliwości, warto również unikać napojów gazowanych, kawy i alkoholu, pomocne mogą być preparaty dostępne bez recepty, neutralizujące kwas żołądkowy, jednak w przypadku braku poprawy lub nasilenia się objawów, konieczna jest konsultacja z lekarzem, który może zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne, ważne jest również wykluczenie innych przyczyn zgagi, takich jak choroby przełyku, dlatego wizyta u specjalisty jest kluczowa dla prawidłowej diagnozy i terapii, długotrwała zgaga może prowadzić do poważnych powikłań, więc nie należy jej lekceważyć, zmiana stylu życia i odpowiednie leczenie mogą skutecznie złagodzić objawy i poprawić komfort życia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close