Jak zrobić domowy dżem?

Pytanie na forumODP
Jak zrobić domowy dżem?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-09-23 10:12:11
flagAktualizacja:2025-09-09 04:20:11
ID: 6581f01ea243b

Chcę zrobić szybko jakiś domowy dżem, jakich owoców najlepiej do tego użyć? Czy muszą być one świeże czy mogą być też mrożone?

Porada

Aby szybko przygotować domowy dżem, zaleca się wybór owoców naturalnie bogatych w pektyny, takich jak porzeczki, agrest, jabłka czy niektóre odmiany śliwek, co przyspieszy proces żelowania. Alternatywnie, można zastosować gotowe środki żelujące, dostępne w sklepach, które znacząco skrócą czas gotowania. Do produkcji dżemu doskonale nadają się zarówno świeże, dojrzałe owoce, zapewniające intensywny smak, jak i owoce mrożone. Użycie mrożonych owoców jest praktyczne poza sezonem, nie wymagają one rozmrażania przed gotowaniem, co dodatkowo oszczędza czas. Ważne jest, aby owoce były odpowiednio przygotowane i gotowane z cukrem do uzyskania pożądanej gęstości, pamiętając o częstym mieszaniu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close