Jelito drażliwe

Pytanie na forumODP
Jelito drażliwe
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-11-27 18:35:20
flagAktualizacja:2025-09-09 04:22:11
Pytanie użytkownika

Przez ostatni rok co jakiś czas bolały mnie plecy, w życiu bym nie pomyślała, ze może to mieć związek z żołądkiem, mimo że faktycznie miałam jakieś bóle brzucha, biegunki itp. Lekarz powiedział mi po badaniach, że mam zespół jelita drażliwego. Co mogę jeść?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Zaleca się wprowadzenie diety eliminacyjnej, identyfikację produktów nasilających objawy, konsultację z dietetykiem specjalizującym się w zespole jelita drażliwego, uwzględnienie indywidualnych tolerancji pokarmowych, unikanie pokarmów wysokoprzetworzonych, ograniczenie spożycia glutenu i laktozy, monitorowanie reakcji organizmu na poszczególne składniki, dbanie o regularne posiłki, wprowadzenie technik redukcji stresu, spożywanie błonnika rozpuszczalnego, a także rozważenie suplementacji probiotykami, należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, unikaniu napojów gazowanych, wykluczeniu alkoholu i kofeiny, prowadzeniu dziennika żywieniowego, konsultowaniu wszelkich zmian z lekarzem prowadzącym, modyfikowaniu diety stopniowo, obserwując reakcje organizmu.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Zaleca się wprowadzenie diety eliminacyjnej, identyfikację produktów nasilających objawy, konsultację z dietetykiem specjalizującym się w zespole jelita drażliwego, uwzględnienie indywidualnych tolerancji pokarmowych, unikanie pokarmów wysokoprzetworzonych, ograniczenie spożycia glutenu i laktozy, monitorowanie reakcji organizmu na poszczególne składniki, dbanie o regularne posiłki, wprowadzenie technik redukcji stresu, spożywanie błonnika rozpuszczalnego, a także rozważenie suplementacji probiotykami, należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, unikaniu napojów gazowanych, wykluczeniu alkoholu i kofeiny, prowadzeniu dziennika żywieniowego, konsultowaniu wszelkich zmian z lekarzem prowadzącym, modyfikowaniu diety stopniowo, obserwując reakcje organizmu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close