Późno zjedzone śniadanie, czy to źle wpływa na organizm?

Pytanie na forumODP
Późno zjedzone śniadanie, czy to źle wpływa na organizm?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-09-25 11:35:01
flagAktualizacja:2025-09-09 04:24:11
ID: 6581f01eb8885

Wszyscy moi znajomi jedzą śniadanie przed wyjściem do pracy, albo od razu po przyjściu do biura kierują się do kuchni. Ja pierwszy posiłek zjadam po godzinie 10, czasem później. Czy to błąd z mojej strony? Czy źle to wpływa na organizm i moją wagę?

Porada

Późne spożywanie śniadania nie musi negatywnie wpływać na organizm ani wagę, gdyż kluczowy jest całościowy bilans kaloryczny oraz jakość wszystkich posiłków w ciągu dnia. Indywidualne preferencje i rytm dobowy odgrywają istotną rolę, a jedzenie po godzinie 10:00 często wpisuje się w naturalny styl życia wielu osób, a nawet w strategie, np. okresowe posty. Ważniejsze jest wsłuchanie się w sygnały własnego ciała i dostosowanie pór posiłków do poczucia głodu, zamiast porównywania. Aby rozwiać wątpliwości i uzyskać spersonalizowaną ocenę, zaleca się konsultację z doświadczonym dietetykiem, który, uwzględniając indywidualne potrzeby, zaproponuje optymalne rozwiązania dietetyczne, wspierające zdrowie i dobre samopoczucie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close