Usunięcie z diety glutenu

forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 18:07:24 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:25:11 |
Mój syn nie ma stwierdzonej celiakii, ale lekarz zalecił, aby usunąć na 6 miesięcy gluten z diety, aby zobaczyć, czy faktycznie to zadziała. Nie wiem, czy jest to dobry pomysł, zważywszy, że jednak gluten jest w wielu produktach, które dzieci po prostu lubią. Co myślicie?
Rozważając eliminację glutenu z diety syna, mimo braku diagnozy celiakii, warto skonsultować się z innym lekarzem, najlepiej gastroenterologiem dziecięcym, aby uzyskać drugą opinię, upewniając się, że taka dieta jest rzeczywiście wskazana, biorąc pod uwagę potencjalne trudności i ograniczenia, trzeba dokładnie przeanalizować korzyści i ryzyko, eliminując gluten na próbę, należy to robić pod ścisłą kontrolą, monitorując objawy i samopoczucie dziecka, zapewniając jednocześnie zbilansowaną dietę, bogatą w składniki odżywcze, które normalnie pochodziłyby z produktów glutenowych, można poszukać alternatywnych, bezglutenowych zamienników ulubionych dań syna, aby ułatwić mu przejście na nową dietę, edukując go o powodach tej zmiany i angażując go w wybór posiłków.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Moje dziecko je tylko mleko » | |
library_books Czy od dużej ilości przysiadów mogą powiększyć się uda? » | |
library_books Najlepsze pierogi w Krakowie? » |
|