Depresja niszczy moje życie seksualne

Pytanie na forumODP
Depresja niszczy moje życie seksualne
forumForum » Pytania erotyczne
flagData pytania:2021-10-07 18:32:12
flagAktualizacja:2025-09-09 04:28:11
ID: 6581f01f1a24a

Z depresją zmagam się od kilku lat. Raz jest lepiej, raz jest gorzej. W chwilach największych dołów oczywiście nie mam ochoty na seks. Do tej pory, gdy czułam się dobrze, miałam ochotę na zbliżenie z moim mężem. Od paru tygodni jednak, pomimo dobrego samopoczucia, ta ochota nie przychodzi. Co mam zrobić?

Porada

W obliczu braku pożądania seksualnego, pomimo poprawy samopoczucia, zaleca się konsultację z psychiatrą, aby ocenić wpływ leków na libido oraz rozważyć modyfikację leczenia. Równocześnie, warto podjąć terapię indywidualną lub dla par, by zrozumieć głębsze przyczyny problemu i poprawić komunikację w związku. Kluczowa jest otwarta rozmowa z mężem o swoich uczuciach, co wzmocni wzajemne zrozumienie i bliskość. Budowanie bliskości pozaseksualnej, poprzez wspólne spędzanie czasu i okazywanie czułości, może stopniowo odbudować poczucie intymności i pożądania. Proces ten wymaga cierpliwości oraz profesjonalnego wsparcia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close