Zalana klawiatura od komputera

Pytanie na forumODP
Zalana klawiatura od komputera
forumForum » Pytania komputerowe
flagData pytania:2022-01-24 17:12:05
flagAktualizacja:2025-09-09 04:59:22
ID: 6581f0212fc12

Przez własną nieuwagę zalałem klawiaturę od komputera kawą. Wyłączyłem klawiaturę oraz komputer i nie wiem co dalej zrobić po odwróceniu klawiatury do góry nogami i częściowym jej osuszeniu. Coś się zadziało znaczącego, bo nie wszystkie przyciski działają należycie. Co mogę zrobić jeszcze sam, czy ewentualnie nic tylko do serwisu?

Porada

Zalana klawiatura wymaga natychmiastowej, dokładnej interwencji poza wstępnym osuszeniem. Kawa przewodzi prąd i klei, powodując korozję, zwarcia, stąd niedziałające przyciski. Aby spróbować samodzielnie usunąć problem, należy całkowicie rozebrać klawiaturę, a następnie dokładnie wyczyścić wewnętrzne komponenty, płytkę drukowaną i styki, alkoholem izopropylowym. Po usunięciu resztek kawy, klawiatura musi być bardzo dokładnie wysuszona, minimum czterdzieści osiem godzin. Jeśli po tych czynnościach klawiatura nadal nie działa prawidłowo, jedynym rozwiązaniem jest serwis komputerowy, gdzie przeprowadzą diagnostykę i naprawę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close