Kosmetyki naturalne na co dzień

Pytanie na forumODP
Kosmetyki naturalne na co dzień
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2022-02-10 17:06:36
flagAktualizacja:2025-09-09 05:17:25
ID: 6581f0216f77d

Stosowałem do tej pory różne kosmetyki od dezodorantów po różnego rodzaju kremy czy balsamy. W pewnym momencie okazało się, że jestem alergikiem i pewne schorzenia są tego wynikiem. Muszę, więc na podstawie opinii lekarskiej odstawić wszystko co nie jest naturalne. W czym się kąpać, czym się smarować itp.? Możecie mi podpowiedzieć?

Porada

Rozwiązaniem problemu alergii na kosmetyki konwencjonalne jest przestawienie się na produkty w pełni naturalne, warto zacząć od delikatnych mydeł roślinnych, które nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów, alternatywą są oleje roślinne, na przykład kokosowy lub ze słodkich migdałów, do nawilżania skóry, należy poszukać kremów i balsamów na bazie naturalnych olejów i maseł, takich jak masło shea, istotne jest czytanie składów produktów, unikanie substancji potencjalnie alergizujących, jak silne detergenty, sztuczne zapachy i barwniki, można rozważyć kosmetyki hipoalergiczne, stworzone z myślą o skórze wrażliwej, pomocne może być skonsultowanie się z dermatologiem, który pomoże dobrać odpowiednie produkty do potrzeb skóry, warto też testować nowe kosmetyki na małym fragmencie skóry, aby sprawdzić reakcję alergiczną, dbanie o naturalną barierę hydrolipidową skóry jest kluczowe, by zminimalizować ryzyko podrażnień.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close