Bieganie w sensie zdrowotnym

Pytanie na forumODP
Bieganie w sensie zdrowotnym
forumForum » Pytania sportowe
flagData pytania:2022-02-10 14:21:49
flagAktualizacja:2025-09-09 08:03:28
ID: 6581f0216e8ae

Mam zalecenie od kardiologa by w miarę możliwości biegać według swoich możliwości. W obecnym stanie to ja jestem w stanie przebiec pięćdziesiąt metrów i dostaję zadyszki. Może znacie osobę, która profesjonalnie dobiera trasę biegu do możliwości biegacza, bo nie chciałbym się na samym początku spalić? Proszę o podanie namiaru.

Porada

Rozwiązaniem problemu osoby z zaleceniem biegania od kardiologa, ale z bardzo niską kondycją, jest stopniowe wdrażanie aktywności fizycznej, począwszy od marszów przeplatanych krótkimi biegami, zwiększając dystans i intensywność w miarę poprawy wydolności, konsultacja z fizjoterapeutą lub trenerem personalnym specjalizującym się w rehabilitacji kardiologicznej mogłaby pomóc w opracowaniu indywidualnego planu treningowego, uwzględniającego aktualne możliwości i stopniowo je rozwijającego, ważne jest monitorowanie tętna i samopoczucia podczas ćwiczeń, aby uniknąć przeciążenia organizmu, można również rozważyć dołączenie do grupy biegowej dla początkujących, gdzie pod okiem doświadczonego trenera można bezpiecznie budować formę, istotne jest również regularne konsultowanie się z kardiologiem w celu monitorowania postępów i ewentualnej modyfikacji zaleceń.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close