Rozdwajające się paznokcie

Pytanie na forumODP
Rozdwajające się paznokcie
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2021-11-01 21:56:21
flagAktualizacja:2025-09-09 05:24:25
Pytanie użytkownika

Mam strasznie połamane i rozdwajające się paznokcie. Sama sobie jestem trochę winna, bo robiłam bardzo długo żele i nie dałam im odpocząć, a teraz są bardzo kruche :/ Jak je mogę wzmocnić? Polecicie jakąś odżywkę?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Regeneracja paznokci osłabionych po stylizacji żelowej wymaga kompleksowego podejścia, dlatego kluczowa jest kilkutygodniowa przerwa od wszelkich lakierów. Należy regularnie skracać płytkę szklanym pilnikiem, co ograniczy dalsze uszkodzenia mechaniczne i zapobiegnie zadzieraniu. Codzienne wcieranie w paznokcie oraz skórki naturalnych olejków, na przykład rycynowego, intensywnie je nawilży i uelastyczni. Warto również zastosować specjalistyczną odżywkę wzmacniającą z keratyną, krzemem lub witaminami, która stworzy warstwę ochronną i dostarczy składników budulcowych.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Regeneracja paznokci osłabionych po stylizacji żelowej wymaga kompleksowego podejścia, dlatego kluczowa jest kilkutygodniowa przerwa od wszelkich lakierów. Należy regularnie skracać płytkę szklanym pilnikiem, co ograniczy dalsze uszkodzenia mechaniczne i zapobiegnie zadzieraniu. Codzienne wcieranie w paznokcie oraz skórki naturalnych olejków, na przykład rycynowego, intensywnie je nawilży i uelastyczni. Warto również zastosować specjalistyczną odżywkę wzmacniającą z keratyną, krzemem lub witaminami, która stworzy warstwę ochronną i dostarczy składników budulcowych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close