Co zrobić z dużej ilości śliwek?

forum | Forum » Pytania kulinarne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-11 13:34:49 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:31:25 |
Dostałam dziesięć kilo śliwki węgierki. Śliwka bardzo słodka, ale na tyle dojrzała, że trzeba ją natychmiast zjeść. Jednak tak dużo nie jesteśmy w stanie przejeść. Chciałabym ją przerobić. Mąż chce zrobić wino, ale ja mam ochotę na jakieś powidła. Czy macie sprawdzony przepis na domowe powidła albo dżem śliwkowy? CO można zrobić ze śliwek?
Mając dziesięć kilogramów dojrzałych śliwek węgierek, kluczowe jest ich natychmiastowe przetworzenie. Proponuję strategiczny podział owoców, zaspokajając różne preferencje. Znaczną część można przeznaczyć na tradycyjne powidła, które dzięki dojrzałości nie będą wymagały cukru, podkreślając smak, lub na szybszy dżem. Pozostałą ilość, zgodnie z życzeniem męża, warto wykorzystać do produkcji domowego wina śliwkowego, zapewniając długoterminowe zagospodarowanie. Dodatkowo, nadmiar można zamrozić, co pozwoli na późniejsze użycie do ciast czy kompotów, minimalizując straty.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak smażyć na patelni bez tłuszczu? » | |
library_books Co dodać do ogórków kiszonych? » | |
library_books Jak zrobić cukier waniliowy? » |
|